Veiligheidsschoenen

Voor veel beroepen zijn veiligheidsschoenen verplicht. Werkgevers zijn wettelijk verantwoordelijk voor het verstrekken van deze persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Door gecertificeerd veiligheidsschoeisel te verstrekken is de werkgever gedekt tegen wettelijke aansprakelijkheid. In de Europese verordening 2016-425 staat hier meer over.

Wat kun je doen als veiligheidsschoenen niet goed lopen?

Kies de juiste maat. Kies ook de juiste classificatie volgens de keuzeboom? Dat vindt u in dit overzicht. Voetproblemen kunnen ook een reden zijn van niet goed lopende of passende veiligheidsschoenen. Er zijn verschillende opties om lopen op veiligheidsschoenen comfortabel te maken zoals

  • gecertificeerde voetbedden (ook wel steunzolen genoemd);

  • gecertificeerde aanpassingen aan veiligheidsschoenen;

  • een combinatie van beiden;

  • volledig gecertificeerd maatwerk.

Belangrijk om te weten: Certificering

Veiligheidsschoenen mogen niet zomaar worden aangepast. Zelfs een eigen voetbed (steunzool) in de schoen stoppen wordt al gezien als een aanpassing. Het garantiecertificaat van de fabrikant vervalt hiermee. Even een praktijkvoorbeeld:

Vaak worden de (niet-gecertificeerde) voetbedden (steunzolen) uit de privéschoenen gebruikt in de veiligheidsschoenen. In dit voorbeeld zal de leverancier van de voetbedden aansprakelijk worden gesteld bij calamiteiten. De leverancier van de voetbedden weet van niets!

Dus: bij gebruik van PBM, zoals veiligheidsschoenen, is het in geen enkel geval toegestaan om met niet-gecertificeerde aanpassingen te (gaan) werken.

Conformiteit

Heeft u alleen voetbedden (steunzolen) nodig voor in uw veiligheidsschoenen?

Controleer eerst via de website van de fabrikant van de veiligheidsschoenen of voor deze schoenen een conformiteitsverklaring geldt. Komt u hier niet uit, informeer bij Rameau Voetzorg en Schoenmode. Alleen dan kan Rameau Voetzorg en Schoenmode de voetbedden voor u verzorgen. Is dat niet het geval dan zult u een ander merk of model veiligheidsschoen moeten kiezen.

Rameau Voetzorg en Schoenmode

Rameau Voetzorg en Schoenmode is een erkend leverancier van veiligheidsschoeisel die eerdergenoemde aanpassingen aan veiligheidsschoeisel kan realiseren. Voor alle aanpassingen geldt dat deze conform de geldende regelgeving wordt gerealiseerd. Onze orthopedisch schoentechnici kunnen u adviseren over de mogelijkheden en meten dit ook bij u aan.

Medische indicatie

Heeft u een medische indicatie voor orthopedische aanpassingen, dan heeft u een aanvraag van huisarts, bedrijfsarts van de ARBO-dienst of medisch specialist nodig.

Vergoedingen

In veel gevallen zal de aanpassing gedeclareerd kunnen worden bij het UWV. Dat kan via deze link. U heeft hierbij wel uw DigID nodig. Hulp nodig bij invullen? Het stappenplan vindt u in deze link. Rameau Voetzorg en Schoenmode zal u desgevraagd digitaal de gevraagde documenten toesturen.

Soms heeft een (groter) bedrijf een eigen voorziening voor PBM. Vraag dit eerst na bij uw bedrijf. Zelfstandigen kunnen soms een beroep doen op hun arbeidsongeschiktheidsverzekering; zie hiervoor de polisvoorwaarden. In enkele gevallen kan een beroep worden gedaan op de sociale voorzieningen bij de gemeente. Zorgverzekeraars vergoeden geen PBM.

Folders

Dus, als veiligheidsschoenen niet (meer) lekker lopen bent u van harte welkom bij Rameau Voetzorg en Schoenmode in Sneek.


Rameau Magazine Najaar 2024

Download GRATIS het Rameau magazine!

Vol inspiratie en mooie aanbiedingen

Gratis downloaden