Scheve teen? Dit is mogelijk de oorzaak

Geplaatst op 3 juli 2024 (bijgewerkt op 3 juli 2024)

Heb jij last van een pijnlijke knobbel aan de zijkant van je voet en een scheve teen? Dan blijft dit vaak niet onopgemerkt. De knobbel zorgt vaak voor allerlei verschillende klachten, denk aan: pijnlijke voeten (vooral bij het dragen van onjuiste schoenen), moeite met lopen en op den duur kan je teen zelfs uit de kom raken. De vergroeiing die deze klachten veroorzaakt wordt Hallux Valgus genoemd.

Hallux Valgus? Wat is dat precies?

Hallux Valgus is een vergroeiing aan de grote teen. De grote teen groeit anders dan een normale teen en dit kan zorgen voor een pijnlijke knobbel aan de zijkant van je voet. Vooral bij het dragen van sommige schoenen kan dit erg veel pijn opleveren. Het is dus erg belangrijk dat je schoenen draagt die goed passen, of kijkt naar andere mogelijkheden om de pijn aan je voet te verminderen.

Wat zijn bekende symptomen van Hallux Valgus?

We kennen verschillende voetproblemen. Soms kan de bult op je voet ook een heel andere oorzaak hebben zoals overbelasting of harde stoot. Hallux Valgus kent de volgende bekende symptomen:

  • Er ontstaat een pijnlijke bult aan de zijkant van de grote teen doordat de grote teen scheef staat ten opzichte van de andere tenen;

  • De huid is vaak rood en opgezwollen;

  • De pijn wordt vaak erger bij het aantrekken van je schoenen. Ook kun je duidelijk voelen dat de schoen niet goed meer past;

  • Je kunt last krijgen van vermoeide voeten.

Wat is de oorzaak van Hallux Valgus?

Wat is nu precies de oorzaak van Hallux Valgus? Aan Hallux Valgus is geen duidelijke oorzaak toe te schrijven. De oorzaak is tot op de dag van vandaag nog onbekend. Er zijn wel factoren die de kans op Hallux Valgus vergroten:

  • Als je een vrouw bent (vrouwen hebben een grotere kans op Hallux Valgus);

  • Erfelijkheid (de klachten beginnen dan vaak al op jonge leeftijd);

  • Platvoeten en/of een verkorte achillespees;

  • Oudere mensen.

Behandeling aan de scheve teen

Vaak is een behandeling niet nodig. Als je niet heel veel last hebt van de teen en je kunt hem relatief normaal gebruiken is een operatie o.i.d. in eerste instantie niet nodig. Bij lichte klachten is het wel ontzettend belangrijke om de juiste schoenen te dragen om verdere klachten te voorkomen. Draag schoenen die passen bij de vorm, lengte en breedte van je voeten.

Naast goede schoenen, kunnen bij lichte klachten ook verschillende spalkjes of opvulschuim worden gebruikt. Daarnaast kunnen er ook bepaalde oefeningen worden ingezet om de flexibiliteit van de teen te verbeteren.

Maar, wat zijn goede schoenen?

Maar, wat zijn nu goede schoenen die je kunt dragen als je last hebt van een scheve teen? Het allerbelangrijkste is dat je schoenen draagt die passen bij de vorm, lengte en breedte van je voeten en dat met name de voorkant breed genoeg is zodat je teen niet constant tegen de zijkant van de schoen wordt gedrukt. Vaak zijn dit maatwerk schoenen, maar dit hoeft niet. We bieden in onze webshop ook schoenen aan die speciaal geschikt zijn voor Hallux Valgus.

Bij Rameau kunnen we je helpen!

Ben jij op zoek naar dit soort schoenen om weer comfortabel te kunnen lopen en pijn in de toekomst te kunnen verminderen? Dan ben je bij Rameau aan het juiste adres! Wijn zijn specialist op het gebied van orthopedie en loopcomfort en bieden jou graag een schoen aan die je op de juiste manier ondersteunt tijdens je dagelijkse bezigheden. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

  Terug naar het blog overzicht
Rameau voorjaar 2024

Download GRATIS het Rameau magazine!

Vol inspiratie en mooie aanbiedingen

Gratis downloaden